Рекорд: над 350 места по света с около 450 секции за парламентарни избори 2014

Проектът за подпомагане масовото гласуване на българите извън страната на парламентарни избори 2014 приключва с невероятен успех своята първа фаза. Извън България на избори 2014 ще има около 355 места по света, с около 450 секции (бел. ред. впоследствие отпаднаха около 20 секции в Турция и окончателният им брой стана 428). Абсолютен рекорд, надминаващ и най-смелите прогнози!

Сърдечни благодарности на всички местни координатори, активисти, проектни партньори и съмишленици! Следва интензивна работа по подготовка за изборния ден – намиране на подходящи помещения, предлагане на състави на СИК и на наблюдатели и тясна координация и сътрудничество с посолствата и консулствата по света.

18 мнения за “Рекорд: над 350 места по света с около 450 секции за парламентарни избори 2014

 1. Изключително съм възмутен от инициативата на посланика в Холандия.

  „http://www.segabg.com/article.php?id=716806
  50 заявления за гласуване в чужбина са постъпили от холанския град Валс, на границата с Германия, където според посланика ни в Хага няма българска общност. Това се разбра от заседанието на ЦИК в сряда. Посланикът е изпратил спешно запитване до МВнР дали да бъде открита секция в града, след като българските граждани пребивават в съседния германски град Аахен, намиращ се на 4 км от Валс, а холандският Маастрихт е на 27 км. За откриването на секция най-активно се застъпи представителят на ДПС в ЦИК Ерхан Чаушев, според когото са налице всички изисквания по закона.

  Решението на ЦИК дали да бъде открита секция във Валс ще стане ясно на 13 септември, когато изтича крайният срок за определяне на местата за гласуване зад граница. “

  ОК, посланикът може да задава всякакви въпроси, даже тъпи като този. Но в случая той (макар и индиректно) е разкрил лични данни за 59тимата души, чиито имена са публични на сайта на ЦИК, а именно, че всички те живеят в Аахен. Тази информация той е взел от заявленията.

  • Благодарим за информацията.

   Наистина, тази инициатива не е достойна за уважение. Българите в Аахен искат да гласуват, а в Аахен няма разрешение от германските власти за разкриване на секция.

  • Жалко е че може и да не отворят секция, тъй като в Аахен сме повече от 400 – 500 българи повечето от които студенти. Тъй като в Германия отварянето на секция в град без посолство е много сложно решихме да се организираме в едно село съвсем на близо в Холандия, но като гледам дори и това се оказва проблем.

   • Не се притеснявайте. Изборният кодекс е на ваша страна. Важно е да помогнете да се намери подходящо помещение там. Тогава посланикът няма да има никакъв аргумент за неотваряне на секция във Ваалс.

   • ЦИК обяви секциите по градове и Ваалс е вътре. http://www.cik.bg/reshenie/?no=920&date=12.09.2014
    Не се знае с какви намерения посланикът е отправил въпроса по-горе. От записа на заседанието на ЦИК става ясно, че той се е обърнал към МВнР и въпросът е предаден от тях на ЦИК. Възможно е да е просто непознаване на Изборния кодекс или свръхпредпазливост. Ако обаче е целенаправлено вредителство, той още може да саботира секцията с бездействие по организацията. На 16 септември следете дали заповедта за отваряне е публикувана.

   • Не се притеснявайте. Местният координатор докладва, че са намерили и предложили помещение в един хотел.
    Битката за Валс е спечелена.

  • Работим по попълването на картата. Бавим се, защото адресите на сайта на МВнР са в десетки заповеди в PDF формат, някой от които не могат да се копират, а трябва да се преписват на ръка.

   Очакваме до края на седмицата да можем да актуализираме картата.

   • Ок, тогава поне сложете отгоре линка към тази салата на сайта на министерството, та който търси да си намери. То се е видяло, че държавата пак е тотално неспособна дори информация да сложи в достъпен и намираем вид. Радвам се, че това тук го има.

   • Преценихме, че салатата е безвкусна и че в този вид не си заслужава да бъде сервирана. Вярваме, че до края на седмицата никой няма да умре от информационен глад, защото гала-вечерята е чак на 5 октомври, и поканените ще имат две седмици, за да се ориентират за ресторанта.

    Големият въпрос остава менюто…

 2. Добър вечер, малко е късно, но искам да попитам има ли още нужда от помощници в секциите? Към кого да се обърна в тук, в Кьолн, ако искам да се включа?
  Благодаря предварително за отговора Ви!

  • Благодарим за информацията!

   Днес излязоха още промени по решения на ЦИК. До края на седмицата секциите ще бъдат правилно отбелязани на картата, заедно с адресите си и с точните си координати.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s