Описание на проекта

На 5 октомври 2014 г ще се проведат извънредни парламентарни избори. Сайтът „Инициативи за България“ предоставя организационна и координационна платформа за проект за подпомагане масовото участие на българите в чужбина.

Цел на проекта:

Да се даде възможност на сънародниците, които имат желание, да упражнят при нормални условия правото си на глас. Без да им се налага да пътуват стотици километри или да чакат с часове на опашки.

Задачи на проекта:

 1. Да се отворят достатъчно на брой изборни секции в населените места по света, в които живеят българи.
 2. Изборните секции да са разположени оптимално географски, според нуждите на местната българска диаспора и да са на лесно достъпни места.
 3. Българите от целевите местни диаспори и населени места по света да бъдат масово, навреме и качествено информирани както за адреса на най-удобната за тях секция за гласуване, така и за избора по същество, за да могат вземат мотивирано решение.

29 мнения за “Описание на проекта

 1. идеята е прекрасна, само дето с едната идея не става. кажете конкретно какво трбява да бъде изпълнено като условие, за да се отвори секция еди къде си, и какво може да направим ние, за да се изпълнят тези изисквания. специално за Германия последният път се твърдеше, че не може да се гласува къде да е, дори и не в почетните консулства . защо сега да е различно?
  та дайте мако повече конкретна инфо, а не само allgemeines bla-bla

  • Здравейте

   В Германия е направено всичко, което е трябвало да бъде направено, за да има секции извън посолства и консулства на изборите на 5 октомври 2014. Имаше няколко дни, в които се нуждаехме от съдействието на сънародниците ни, живеещи в Германия.

   Ще публикуваме скоро резултатите от инициативата ни там, като ще опишем и пътят към успеха, който вярваме, че ще постигнем.

   Ще ви бъдем благодарни да използвате контактната ни форма и да се запишете като местен координатор за вашето населено място (ако не е в списъка на сегашните), за да можем да разчитаме на вашата помощ при следващи изборни инициативи.

   • Добре, това е много интересно. Все пак мисля, че трябва по-конкретен отговор на въпроса КАК, тъй като опитите да се направи този пробив в предишни години не са били малко и винаги безуспешни.

   • Да допълня, че една възможност, която досега не е опитвана е избирателни секции в чужди консулства там, където няма българско такова. Интересно ми е вие какво сте намислили. Ако причината да не споделяте е, че се разчита на изключение от правилото в следствие на успешни преговори от страна на българското посолство, мога само да ви пожелая късмет и здраве.

   • Ами всичко това, което се съдържа в отговора на Аусвертигес Амт всъщност е известно в посолството поне от 2005 г. Това обаче не попречи на посолството за предишните избори, които бяха съвсем скоро да информира ЦИК, че немското законодателство не разрешава секции извън консулствата. Всъщност това на практика е така, тъй като в посолството считат, че те не нямат право да измислят аргументи и да убеждават в нещо немските власти, ами всичко трябва да протече изцяло формално с ноти от по два реда. Дали сега, заради едно писмо-подканване от ВОС ще се прояви повече изобретателност… Ще се чуе. Ако стане ще трябва да черпим послник Найденов.

   • ВОС направи поне три много смислени неща:

    1. Огласи в медийното пространство истината за „невъзможността“ и информира българското Външно министерство, като предложи конструктивно сътрудничество.

    2. Таймингът този път – за разлика от всички други досега – не беше „пост фактум“. Посолството в Берлин имаше достатъчно време да реагира ПРЕДИ да изтече официалния срок от 2 месеца.

    3. В 11 немски града извън ДКП бяха осигурени за изключително кратко време доброволци от местните български диаспори за „организатори“ .

    Позволете ни от съображения за дипломатичност да премълчим няколко детайла. Медийното пространство е пълно със скандали, провалени идеи, търсене на виновни, страх и недоверие. Ние гледаме напред и търсим работещо решение.

 2. Здравейте !
  В Норвегия искаме да открием допълнителни секции за гласуване в 5 големи града – Трьомсьо , Ставангер , Берген , Кристиансанд и Трондхайм ! Молим за Вашето съдействие – не можем да открием формуляра за регистрация на желаещите да гласуват в допълнителните секции , който се подава в електронен вариант от всеки желаещ ! Според Изборният Кодекс трябва да имаме поне 40 събрани заявления за всеки град за да открием секция !

  • Здравейте

   Заявлението за отваряне на допълнителни секции се очаква по наша преценка – въз основа на досегашната практика на ЦИК – да бъде активирано за попълване на страницата на ЦИК най-рано около 16 август. Възможно е това да стане и по-късно – около 20-21 август.

   Крайният срок, обявен от ЦИК, за постъпване на заявления за допълнителни секции извън страната, е 9 септември 2014 (24:00 часа).

   Препоръчваме ви да насърчите местните координатори и активисти от посочените от Вас градове да попълнят формуляра на този сайт и да се присъединят към екипа от местни координатори от цял свят.

   Целта е да обменяме по-лесно опит и да координираме по-ефикасно действията си. Всички местни координатори ще имат достъп до обща база данни, методически указания, съвети и нормативни документи, които ще улеснят значителни тяхната работа и ще спомогнат тя да е по-ефективна.

  • http://www.cik.bg

   Аз го намерих за секунди в Гугъл. Формулярът е там и регистрацията става веднага , щом изпратите електронно заявлението. Има и списъци по градове, където веднага виждате собственото си име добавено.

 3. Благодаря за информацията ! След влизането ми във Вашия сайт ми се включи Best Discount App и сега ме заливат реклами ! Моля кажете ми какво да направя за да го махна и направо ме отпишете от сайта си !

  • Здравейте

   Съжаляваме за това, което Ви се случва. Държим да Ви информираме, че сайтът е с платени такси и не се поддържа чрез реклами, а чрез дарения на българи, живеещи в чужбина.

   Поради тази причина силно се съмняваме, че това, което ви се случва, се дължи на проблем със сайта. Не сме имали досега такъв случай, но в днешното хакерско време всичко е възможно.

   Ако вие сте се записали да получавате редовно информация от сайта, бихме ви препоръчали да се отпишете, за да проверите, дали това ще реши проблема Ви.

   Оставаме с надежда проблемът да се реши и да продължим сътрудничеството ни.

 4. Електронното гласуване по интернет би решило генерално проблема, но никоя политическа партия не би го подкрепила защото има опасност от тотално разместване на играчите и промяна на статуквото а имено, замяна на модела от крадци и мошеници с истински политици и лидери

 5. Как стоят нещата за Гърция???Искаме да гласуваме,но Атина е на 200 км.от населеното място където живеем.

  • Вижте на публикуваната карта на сайта къде вече са открити „автоматични“ секции и ни пишете , ако искате да бъде открита допълнителна в мястото, където живеете.

 6. аз съм в Гърция,в гр,Каламата,Пелопонес.До сега тук никога не е разкривана секция за гласуване.Събрала съм 40 заявления,които в понеделник ще изпратя в Консулството в Атина.Но от тук на татък как се процедира,не намирам информация никъде.Не съм свързана с партии и организации.Инициативата е моя и на още няколко наши сънародника.Ще се радвам на малко повече информация.

  • Здравейте

   Чудесно! Съветваме ви да направите копие на заявленията (явно сте ги събрали на хартия) и да пратите оригиналите до посолството с препоръчана поща с обратна разписка (за най-сигурно).

   Направили сте най-важното досега. Следете на сайта на ЦИК дали ще се появят заявленията за Каламата (от посолството трябва да ги въведат служебно в системата веднага, щом ги получат).

   Ще пишем допълнителна информация на сайта и ще се свържем с вас, за да ви упътим как да постъпите. До 10 септември няма нещо спешно да се прави. Едва след като ЦИК излезе с решение за обявяване на секция в Каламата, ще има нужда от следващи стъпки.

   Ние също не сме свързани с партии и организации. В нашия екип сме хора като вас – граждански активни българи, живеещи в чужбина.

 7. Да,на хартия са.Беше ми по-лесно.Ще направя копия и ще изпратя оригиналите по куриер.Пощите са много бавни.
  Благодаря!Ще следя сайта за допълнителна информация.

 8. Zdraveite, zhiveia v Queens, New York. Ne e trudno da otida da glasuvam v konsulstvoto, no mi se struva che samo edno miasto za glasuvane v celia grad New York I okolnostta e mnogo malko za broia bulgari tuk. Tova garantira che mnogo hora ne otivat zaradi razstoianieto ili opashkite…

  Spored men bi imalo polza ot sekcii v primerno Queens ili Broklyn, blizkata chast na New Jersey ili severnite pokrainini na New York.

  Ne vizhdam predvidena sekcia za niakoe drugo miasto v grad New York I naokolo.

  Bih iskal da pratia za sekcia v Queens, no bihte li dali ideia dali ima niakoi drug podhod koito da uvelichi shansovete da ima oshte sekcii.

  • Здравейте

   Ние сме на същото мнение за Ню Йорк. Ще се свържем с вас, за да уточним къде е най-подходящо да има втора секция и как да подходим, за да има най-голям шанс за успех за отваряне.

 9. […] Повече информация за проекта и за възможностите да го подкрепите ще намерите на страницата му https://news-bg-abroad.com/parliamentelections2014Main/. […]

 10. Здравейте! Току що гласувах в Амстердам. За моя изненада бюлетината не съдържаше опция за преференциален вот! Никъде не намерих информация защо това е така! Дадоха ми някакво не много ясно обяснение, защото не било еди-каква си секция. След като вотът е преференциален, на какъв принцип се разделят онези в чужбина, които гласуват с преференция и онези – без преференция?
  Обикновено се информирам преди изборите, но единствената информация с която ние в чужбина сме заляти е относно декларациите, които така и така се попълват и на място. По-същественото е, че никой не упомена ясно за това, че сме лишени от преференциален вот.
  В кой нормативен документ пише, че в чужбина не можем да гласуваме преференциално?
  Благодаря много!

  • Здравейте

   Липсата на възможност за преференциален вот за българите, живеещи в чужбина, е следствие от липсата на избирателен район „Чужбина“. Това може да прочетете в Изборния кодекс.

   Гласовете на българите в чужбина се отчитат само при разпределение на мандатите по партии на национално ниво, но не и за определяне на избраните депутати по изборни райони в страната.

   Липсата на директни представители в парламента на българите в чужбина е още по-голяма несправедливост от липсата на преференциален вот.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s