Нормативна информация (ЦИК, МВнР, МС)

Тук ще бъдат публикувани най-важните нормативни актове (законови текстове, решения и т.н.) на институциите, отговорни за организацията и провеждането на изборите в чужбина (ЦИК, МВнР, МС).

 • Изборен кодекс: Избирателните секции извън страната (чл.11 до чл.17), подготовка и организация на изборите извън страната (чл.20 до чл.22), изборни списъци извън страната (чл. 31-чл.33), секционни избирателни комисии извън страната (чл. 101-чл.110).
 • Методически указания на ЦИК (файл на Word)

Организиране и провеждане на разяснителна кампания сред българските общности зад граница за условията и реда, по които гражданите могат да участват в изборите.
Създаване на условия за гласуване на българските граждани в чужбина.
Създаване на оперативен щаб, осъществяващ връзка между задграничните представителства и ЦИК.

 • 06.08.2014 / ЦИК : Решение 650-НС за определяне на структурата и съдържанието на единната номерация на избирателните секции в Република България и извън страната за произвеждане на изборите за народни представители на 5 октомври 2014г.
 • 07.08.2014 / ЦИК: Решение 656-НС за условията и реда за образуване на избирателните секции извън страната и за назначаване съставите на секционните избирателни комисии при произвеждане на изборите за народни представители за Народно събрание
 • 07.08.2014 / ЦИК: Решение 657-НС за условията, реда и организацията за гласуване на българските граждани в избирателните секции извън страната при произвеждане на изборите за народни представители за Народно събрание на 5 октомври 2014 г.
 • 14.08.2014 / ЦИК: Решение № 686-НС за обявяване на местата извън страната, в които на проведени до пет години преди изборния ден избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели
 •  12.09.2014 / ЦИК: Решение № 920-НС за определяне на местата, в които ще се образуват избирателни секции извън страната и броя на избирателните секции във всяко място в изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г.
 • 13.09.2014 / ЦИК: Решение № 920-НС за допълване и поправка на грешка на Решение № 920 – НС от 12 септември 2014 г.
 • 15.09.2014 / ЦИК: Решение № 941-НС поправка на грешка в Решение № 920-НС от 12 септември 2014 г.
 • 18.09.2014 / ЦИК: Решение № 976-НС за секции в Иилинг (Лондон), Куинс (САЩ), Тунис (Тунис), Астана (Казахстан), Чорлу, Ялова и Курткьой (Турция)
 • 22.09.2014 / ЦИК: Решение № 1037-НС за назначаване съставите на секционните избирателни комисии извън страната
 • 27.09.2014 / ЦИК: Решение № 1099-НС за попълване и промени в съставите на секционните избирателни комисии извън страната
 • 06.10.2014 / ЦИК: Сканирани протоколи с резултати от изборите извън страната
 • 06.10.2014 / ЦИК: Числови данни по протоколите от изборите извън страната

5 мнения за “Нормативна информация (ЦИК, МВнР, МС)

 1. Здравейте,

  първо искам да Ви поздравя и благодаря за хубавите инициативи! Имам един въпрос относно гласуването в чужбина на предстоящите парламентарни избори: живея и съм адресно регистриран в Германия и досега винаги съм гласувал в някоя от немските избирателни секции (най-често в Мюнхен). Отсега обаче знам, че на 5 октомври тази година ще ми се наложи да пътувам служебно в Холандия и няма да се намирам на територията на Германия по време на изборите. Има ли някакъв проблем при това положение просто да отида да гласувам в Амстердам, въпреки че адресната ми регистрация е в Германия? Писах и на ЦИК с този въпрос, но за съжаление не получвам отговор от тях. Надявам се, че Вие ще успеете да ми помогнете. Предварително благодаря!

  • Здравейте

   Благодарим за поздравленията и за подкрепата!

   Няма никакъв проблем да гласувате навсякъде по света, където е отворена изборна секция. Българската изборна система все още не работи – за зло или за добро – с постоянни изборни списъци по места в чужбина. Вашата адресна регистрация в Германия е меродавна за германските, но не и за българските институции.

   В Амстердам със сигурност ще бъде отворена изборна секция. Очаква се това да бъде утре официално потвърдено от ЦИК.

   Не забравяйте за изборния ден да си носите документ за самоличност (паспорт, лична карта)!

   Ще сме благодарни, ако информирате Ваши познати и приятели по света за инициативата.

   Сърдечни поздрави и успех!

 2. Благодаря много за информацията! Междувременно ми хрумна още един въпрос, за който предполагам, че бихте могли да ми помогнете. Както вече казах в горния коментар, съм адресно регистриран в Германия и конкретно – в Нюрнберг. Иска ми се да подкрепя инициативата за откриване на избирателна секция там, като подам заявление за гласуване извън страната за Нюрнберг на сайта на ЦИК, въпреки че в деня на изборите няма да съм в града. Доколкото разбирам, трябват 40, за да се открие нова секция. Подаването на заявление за Нюрнберг обвързва ли ме по някакъв начин с гласуване точно в този град и ще ми попречи ли, ако отида да гласувам в Амстердам, както ще ми се наложи на 5 октомври? Или с две думи: мога ли да подам заявление за Нюрнберг и да отида да гласувам в Амстердам?

  • Благодарим ви за въпроса! Отговорът е:

   Можете. Заявлението не ви обвързва по-никакъв начин – нито да гласувате, нито да гласувате точно на посоченото в заявлението място.

   Бихме ви помолили да обясните тези неща и на вашите познати и приятели. Благодарим много за подкрепата!

   • Благодаря Ви за отговора! Опитвам се да информирам максимален брой хора и за инициативата, и по всякакви организационни въпроси.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s