Резултати подписи

15 май 2014

Проверката на служба ГРАО, продължила 66 дни, установи 463 326 валидни подписа от внесени 571 612. Невалидните подписи са 108 286, като при 22 000 причината е сгрешен адрес.

В срок до 1 месец

 • инициативният комитет има възможност да отстрани пропуските, като допълни липсващите данни в невалидните подписи. Нови подписи не могат да се събират. Срокът за събиране на подписи изтече на 6 май 2014.
 • правната комисия на НС трябва да излезе с предложение за решение дали да има референдум.

При положение, че не са събрани 500 000 валидни подписа, Народното събрание не е задължено, но може – в срок до 3 месеца – да вземе решение за провеждане на референдум.

Долната графика отразява броят събрани подписи сред българите в чужбина в подкрепа на референдума. Внимание: резултатът е сигурна долна граница валидни подписи (не включва например изпратените от отделни хора бланки директно до Инициативния комитет) и не претендира за представителност!

Results

Кратка хронология:

10 мнения за “Резултати подписи

 1. 06.05. е последният срок за внасяне на подписката в НС.
  Уведомлението е внесено в канцеларията на 06.02. Срокът за събиране на подписите е тримесечен.

 2. Мисля че трябва да се посочи име/имена, към които писмата да се пращат препоръчано, на координационния съвет в София.

 3. Няма нужда да е препоръчано с име, но ако държите – ето имената на хората от Инициативния комитет:

  Състав на ИК: проф. Георги Близнашки, проф. Калин Янакиев, проф. Александър Кьосев, проф. Милена Стефанова, доц. Светлана Божилова, Виктор Стоянов, Христо Христев, Саша Безуханова, Алфред Фосколо, Юлия Берберян, Христо Мутафчиев, Ивайло Захариев, Веселин Калановски, Борис Рангелов и Александрина Икономова.

  https://www.facebook.com/referendum.izbori2014/info

  • Да, мислим за всички българи по света. Този сайт е инициатива, която изцяло зависи от доброволния труд на българите по света.

   Ще се радваме да има желаещи да станат локални коолдинатори за българите, живеещи или учещи в Италия.

   На формата тук (в края на страницата) очакваме кандидати за локални координатори и за Италия:

   https://news-bg-abroad.com/localcoordinator/

 4. От 1,5 милиона българи в чужбина само 1379 са се подписали в подкрепа на референдума?!? В който един от въпрсите касае драстично облекчаване в гласуването от чужбина?!? Честно казано, разочарован съм.

  Е, то е ясно че и да бяха 100 пъти повече, те все още няма да могат да гласуват в този референдум, ама все пак…

  • На сайта виждате информация само за подписите, които минават през локалните координатори на инициативата на http://www.news-bg-abroad.com. Тя не претендира за изчерпателност и представителност за активността в подписката на българите в чужбина. Много от тях пращат директно писма с бланки директно в София и не ни се „отчитат“ за това.

   Ние се радваме, че информацията за Референдума стига – включително и с наша помощ – до хиляди наши сънародници в чужбина.

   • В българските медии се твърди че до 3 месеца (броено от 10-11/3) Грао ще проверява валидността на подписите. В ТАЗИ рубрика се твърди че се събират подписи до 6 май. Да разбирам ли че има смисъл да се изпращат още подписи, след предаването на НС на подписите внесени тези дни? Или ГРАО (И НС) няма да включват подписи, внесени допълнително, след предаването на тези 560,000 до сега?

   • Проверката в служба ГРАО може да продължи до 3 месеца. Това е максималният законов срок. На миналия референдум (за ядрената енергетика), проверката отне почти 2 месеца, единият които обаче беше „отпускарски“ (август).

    Подписите, които бъдат събрани в рамките на три месеца от официалния старт на инициативата за референдум (т.е. до 6 май), са валидни. ГРАО или НС не може да не ги включат, особено ако се окаже, вече внесените не достигат до 500 000. Предполагаме, че Инициативният комитет ще подходи уважително при пристигнали нови подписи и би ги „довнесъл“. Нямаме потвърждение на това предположение. В момента подписи от българи от чужбина все още се събират или пътуват към България.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s