FAQ

В: До кога е срокът за получаване на подписи от българите в чужбина?

О: Подписите са валидни до 3 месеца след началото на кампанията. ИК ще приема подписи от българите от чужбина до 6 май 2014.

В: Защо първоначално беше обявен за краен срок 28 февруари?

О: ИК искат по възможност референдумът да се проведе заедно с изборите за Европарламент в края на май (22-25 май). Затова се стремят да съберат необходимите 500 000 подписа от България до края на февруари, за да имат технологично време за проверка на тяхната достоверност.

Ако 500 000 подписа се съберат по-късно, референдумът ще се състои на по-късна дата от тази на Евроизборите.

В: Може ли да се попълни и пусне бланка по електронен път?

О: Не. Няма да бъде призната за валидна. Валидни са само бланки, попълнени на хартия и изпратени по пощата.

15 мнения за “FAQ

 1. има въпрос има ли значение цвета на химикала, с който се попълват бланките, предполагам синьо и черно не са проблем, има ли информация по въпроса?

  • Да. Отговаря се на всеки въпрос поотделно. И не е задължително да се дава отговор и на трите въпроса.

  • Има. При събиране на 500 000 валидни подписа и успешно провеждане на референдум, Изборният кодекс ще трябва да бъде (отново) променен, съобразно с волята на суверена.

 2. Два въпроса:
  1. Прав ли съм да предположа че приемате подписани формуляри И ОТ пребиваващите в България? И че и за тях важи крайната дата 6 май т.г.? Защото в сайта се споменава информация важна само за пребиваващите в чужбина.

  2. Имате ли предвид че тази подписка ЩЕ БЪДЕ опорочена от подписали се, които умишлено дават неверни данни (име, ЕГН и/или адрес). И на 28 Фебруари (или на 8 март) може да се окажете с 550,000 „подкрепящи“, от които 100,000 са с фалшиви данни?

  Ясно е че сегашният парламент ще протака 3 месеца проверките, и накрая ще се окаже че е технически невъзможно референдума да се проведе заедно с евро’вота. Не е ли за предпочитане да не се бърза да се предадат подписаните формуляри на 8 март, и да се съберат много повече подписи?

  • Здравейте

   На първи въпрос:

   Сайтът е създаден специално ЗА българите, живеещи и пребиваващи в чужбина. Това е самостоятелна инициатива НА българи в чужбина, които познават местните български диаспори и са в състояние да организират и координират процеса по събиране на подписи на място. Валидността на всички подписи е 6 май, независимо от къде са изпратени.

   Приемаме и препращаме на Инициативния комитет (ИК) в София всички получени при нас бланки.

   На втори въпрос:

   Разбира се, че рискът от опорочаване поради фалшиви данни се взима предвид. За това се грижи обаче ИК в София.

   Инициаторите на този сайт са на мнение, че събирането на подписи от българите в чужбина трябва да продължи и след 28 февруари. Не само поради горната причина, а и защото информационната инерция сред българите в чужбина е много по-голяма от тази в България и защото е важно те да имат най-добрата възможност да изразят своята заинтересованост и съпричастност към предложенията за гласуване на референдума.

   • Ако разбирам правилно, Вие се намирате в чужбина и за това пишете „…Приемаме и препращаме на Инициативния комитет (ИК) в София всички получени при нас бланки…“

    Което означава че изпращането на бланки от България на адреса „Инициативен комитет за провеждане на национален референдум за изборна реформа Европейски институт ул. „Г.С. Раковски“ 101. 1000, София“ е 100% ОК, нали?

   • П.С. Случайно открих в един форум ТОЗИ адрес. Предполагам че и ИК в София има подобен сайт (който така и не успях да намеря в нета). Бъдете добри и ми дайте линк към сайта ИК, моля.

   • Доколкото ни е известно, ИК в София НЯМАТ сайт.

    Имат само тази ФБ-страница: https://m.facebook.com/referendum.izbori2014

    Явно ИК разчита в България основно на мрежата от постоянни пунктове за събиране на подписи, т.е. на директната комуникация.

 3. Странно-не глупави хора подемат добра инициатива, а не си правят сайт…Все пак сме 21 век, и отдавна сме свикнали да правим нещата чрез нета. Нейсе ръкописно попълване на хартиен формуляр (изпращането му по пощата е ОК). Ама да очакваш от хората да си губят времето да търсят къде се правят подписки, когато често да оказва че в дадения час на даденото място няма никой, си е отживелица. Нейсе, ‘Окнах, както казал поета, следващия път дано се поучим от грешките този път.

  Приятен ден

 4. Доколкото разбирам, на 8/3 ИК ще внесе в НС получените до 28/2 подписани формуляри, с 500,000 или повече подписа. Дали разбирам правилно че и след тази дата ИК ще продължава периодично да внася в НС получените след 28/2 формуляри, и така до 6 май. С надеждата че ако до 6 май (или О ЧУДО, преди тази дата) се окаже че има над 500,000 валидни подписа, НС ще бъде задължено да проведе референдума заедно с евровота? А длъжно ли е НС да проведе референдума заедно с евровота?

  С цялото ми уважение към президента, считам че той сгреши, като не включи въпроса „Съгласни ли сте да има референдуми на всички избори провеждани в България“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s