Заявление за изборни секции в чужбина – жест на българска солидарност и други тайни

Българските граждани, живеещи или временно пребиваващи в чужбина в деня на извънредните парламентарни избори на 5 октомври 2014, имат нужда от изборна секция в тяхна близост, в която – ако пожелаят – да могат да гласуват в деня на изборите.

Освен вече автоматично откритите секции (в този списък и със зелена точка на тази карта), могат да бъдат открити и допълнителни изборни секции (с червена точка на картата) в нови места. Условието е за тях да бъдат събрани най-малко 40 заявления в срок до 9 септември 2014, 24:00 часа.

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗА ЗАЯВЛЕНИЕТО?

 • Заявлението не обвързва със задължение да се гласува. То служи предимно за отваряне на изборна секция.
 • Заявлението е израз на солидарна подкрепа. То дава шанс на сънародниците ни, живеещи в чужбина, които имат желание в деня на изборите, да могат да упражнят правото си на глас в удобно за тях място
 • Подаденото заявление не обвързва да се гласува в мястото, което е посочено в него. Може да гласувате в която и да е друга секция, в която и да е страна в чужбина.

КАК БЪРЗО И БЕЗПРОБЛЕМНО ДА ПОДАДЕТЕ ЗАЯВЛЕНИЕ?

На сайта на Централна избирателна комисия (тук) може да подадете, в рамките на 5 минути, заявление по електронен път за откриване на допълнителна изборна секция в удобно място за вас или вашите приятели и познати.

 • Нямате кирилица на компютъра? Може да ползвате тази програма. Пишете в клетката с мишката, после копирате текста и го слагате в клетките на заявлението.
 • Номер на документа за самоличност

Ако сте си вадили личния документ последните 1-2 месеца в България, е възможно системата да не приема номера на документа. Опитайте с по-стар документ (лична карта или паспорт), ако имате.

 • Постоянен адрес по лична карта

Внимание! Въведете данните за постоянния адрес точно както е написан в личната ви карта (със запетайки, точки, тирета и празни места). Това е най-чувствителният текст за въвеждане, за да бъде заявлението ви успешно прието от системата. В противен случай ви излиза съобщение за грешка „Адресът не съвпада с данните от Национална база данни „Население“;

 • Полетата в карето „Информация за контакт“ не са задължителни! Може да ги оставите празни: SnapshotContactInfoCIK
 • Място за гласуване

Ако името на удобното за вас желаното място все още не фигурира в падащия списък, може да го добавите:

SnapshotFormularCIKMiasto

 • Контролен код

Ако не различавате добре или сбъркате контролния код, може чрез натискане на миниатюрното бутонче да генерирате нов код, без наново да въвеждате цялото заявление:

NewCodeGeneration

КАКВО Е СИЛНО ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО ДА НАПРАВИТЕ, СЛЕД КАТО ПОДАДЕТЕ ЗАЯВЛЕНИЕТО?

След като подадете заявление, ще е добре да помолите вашите близки, познати и приятели в района в чужбина, където живеете или пребивавате, да ви подкрепят с подаване на заявление и да ги информирате, как да го направят.

КОЛКО ЗАЯВЛЕНИЯ ВЕЧЕ СА ПОДАДЕНИ ПО МЕСТА?

Това може да проверите на следния адрес.

44 мнения за “Заявление за изборни секции в чужбина – жест на българска солидарност и други тайни

 1. А ако нямам лична карта, по закон мога да гласувам и с паспорт. Но как ще попълня в заявлението „постоянен адрес“, като в паспорта го няма?

  • Здравейте Лила

   Във вашия случай става сложно. Постоянен адрес има само в личната карта.

   Ако въобще нямате регистрация по постоянен адрес, това означава, че имате служебен постоянен адрес. Не можахме да го намерим обаче кой беше, за да опитате с него.

   Ако имате постоянен адрес, но не знаете кой е той, не знаем как да ви помогнем. За съжаление, не сме достатъчно компетентни по тези въпроси.

   Хубавото е, че ще можете да гласувате с валидния си паспорт. Дори да не сте подали заявление.

   Надяваме се да сме ви били полезни.

   • Напротив, просто е. Аз това го направих с мой сънародник. Значи, въвеждат се трите имена, ЕГН, номер на документ за самоличност и т.н. Когато стигнете до постоянен адрес обаче, обърнете внимание, че пише: постоянен адрес по лична карта. И въвеждате постоянния адрес по лична карта,независимо дали имате такава в момента, нищо че преди това сте въвеждали номера на паспорта. На мен ми прие заявлението без никакъв проблем от първият път.

   • От съответното решение на ЦИК:
    9.1. В случай че в документа за самоличност не фигурира постоянен адрес на избирателя в Република България, адресът се вписва в избирателния списък въз основа на подадената декларация по т. 6.
    https://www.cik.bg/reshenie/?no=657&date=07.08.2014

 2. Zdaveite!

  Podadoh zayavlenie za glasuvane i eventualno otkrivane na sekciya v Göteborg, Shvetsiya, no ne poluchih potvurjdenie i sega ne sum sigurna dali sum registrirana ili ne?

  Pozdravi
  Dessi

 3. Всичко хубаво де искам да гласувам и решх да проверя как стои въпроса със секциите за Канада. Цитат: Канада – Разрешава се разкриването на секции само в ДКП и в почетните консулства или при специално разрешение от съответната държава. Не е възможно добавяне на място за гласуване. Т.е може да се гласува само на четири места в Канада – Брамтън, Монтреал, Отава и Торонто. Ванкувър въобще не може да се добави като опция за гласуване. Всяко от тези места ни е супер далече за гласуване най-близкото ни е Сиатъл в САЩ – на 4 часа от тук, което пък е свързано с притежаването на виза за Америка ако не си канадски гражданин.

  • Разбираме ви. Канада е на път да остане единствената държава с такива огромни ограничения.

   Единственото решение – за другите избори – е да се открие почетно консулство във Ванкувър. Тогава ще може в него са има изборна секция.

   Молба: подкрепете Сиатъл със заявления! Те имат досега 9. Бихте ли им дали шанс поне те да гласуват? Така индиректно ще допринесете и вие?

  • Здравейте, Деси!

   Явно вашият отговор не е бил публикуван по технически причини.

   Потвърждението за успешно подаване на заявление по електронен път излиза веднага след натискане на бутона „ИЗПРАТИ“ на формуляра.

   Ако има проблем с данните, в горната част на формуляра се появява съобщение в червено, което описва проблема.

   Успешно подаденото заявление се изписва веднага в списъка на потвърдените заявления тук:

   https://www.cik.bg/foreign_registered_pi2014

   Вижда се в този списък, че няма нито едно подадено заявление за Гъотеборг.

   Нашият съвет: повторете процедурата по подаване на заявление.

   Успех!

 4. Здравейте, имам въпрос – ако подам заявление за определен град и там не се открие секция, аз после какво трябва да направя? Да ида в най-близкия съседен?

   • А ако изобщо не подам заявление, мога ли да гласувам в чужбина?

   • Да, можете. Това заявление носи заблуждаващото име „заявление за гласуване“. Всъщност няма нищо общо с гарантиране и упражняване на правото на избор.

    Би трябвало да се казва „заявление за отваряне на изборна секция в чужбина“.

 5. Мисля, че част от информацията по-горе не е вярна. Аз попълних заявление за гласуване в чужбина, но после се оказа че трябва да съм в България на датата на изборите. Свързах се с ЦИК по имейл и от там ми отговориха, че дори при подадено заявление за гласуване в чужбина, може да се гласува в България като името на гласоподавателя се допълва в избирателния списък и се попълва декларация, че лицето няма да гласува на друго място в България или чужбина.
  Копирам пълния текст на електронното писмо:

  „В отговор на писмото с вх. № НС-22-42/24.08.2014 г. Ви отговаряме следното:
  Избирател с прието заявление за гласуване извън страната може да гласува в изборния ден в Република България като се дописва в допълнителната страница на избирателния списък по постоянен адрес на лична карта и попълва декларация по образец, че не е гласувал и няма да гласува на друго място съгласно чл. 40, ал. 1 и ал. 3 от ИК.
  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Ивилина Алексиева
  СЕКРЕТАР: Севинч Солакова“

   • Въпрос: след като така щедро сте публикували пълните имена на гласоподавателите, каква е гаранцията, че 10 часа по-рано (каквато е часовата разлика със западното краибрежие на Северна Америка) някой няма да се яви в България и да гласува от наше име? Предварително благодаря!

   • Здравейте

    Имате предвид предполагаме списъка, който е публикуван от ЦИК. Нашият проект не публикува списъци, а само линк към тях.

    Нека ви помогнем с няколко въпроса. Как някой може, според вас, да гласува „от ваше име“? Нали трябва да покаже вашия документ за самоличност и да бъде приет от комисията. Това няма как да стане, освен ако не представи фалшив документ. Смятате ли, че един глас си заслужава разхода за фалшифициране на документ? И колко такива фалшификации са необходими, за да има реален ефект за една партия? Отговорът на последния въпрос е – около няколко десетки хиляди.

    Да предположим, че наистина има двама души, които гласуват от името на един и същ човек. Единият – с редовен, другият – с фалшифициран документ.

    След изборите се прави месеци наред проверка от служители на ГРАО, дали някой не е гласувал два пъти. Например, на две места в чужбина, или веднъж в чужбина, веднъж в България. И двата случая са възможни.

    Досегашните проверки показват няколко десетки такива случаи на „двойно гласуване“. Тези резултати се публикуват официално, а на двойно гласувалите се налага глоба.

    Описаното дотук показава, че вашият страх е напълно неоправдан. Другият важен извод е, че ако искате да имате 100% гаранция, че никой няма да използва гласа ви, единственият начин за това е вие самата да го дадете. За да може вашият предполагаем „фалшификатор“ да бъде хванат или най-малко – установен, че съществува.

 6. Аз живея в България, но има вероятност в деня на изборите да съм в Полша. Какво трябва да направя, за да имам право да гласувам във Варшава? Трябва ли да си взема някакво удостоверение предварително от местоживеенето?

  • Здравейте, Стефка

   Вие имате ПРАВО да гласувате в която и да е изборна секция, която ще бъде отворена по света.
   Необходимо е в деня на изборите да представите валиден документ за самоличност – паспорт или лична карта.

   За да бъде отворена изборна секция във Варшава, е необходимо да бъдат подадени минимум 20 заявления в срок до 9 септември. В момента има подадени 2.

   Съветваме ви да подадете и вие заявление за Варшава. И да се надявате (или да убедите) още 17 други българи да подадат заявления за Варшава.

   На нашия сайт сме дали упътване, как може да подадете заявлението.

   Успех!

   • Мисля, че във Варшава трябва да има секция и без заявления, защото на президентските избори 2011 са гласували повече от 100 души. На http://glasuvam.org/kade това е отразено коректно.

   • Абсолютно вярно!

    Корекция: във Варшава има автоматична секция. Благодаря!

 7. Здравейте!
  Направих регистрация на сайта на ЦИК. След ИЗПРАТИ се появи надпис за успешна регистрация. Но след това получих имейл, че (копирам):
  “ Направихме проверка в сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) и видяхме, че Вашето име не е вписано в града, в който сте посочили, че желаете да гласувате. “
  Аз в действителност добавих Тренто като град.
  Трябва ли да правя нова регистрация?
  Благодаря ви предварително.

  • За пръв път чуваме за такива мейлове.

   Така или иначе, на сайта на ЦИК

   https://www.cik.bg/foreign_registered_pi2014

   под „Италия“, се вижда, че има подадено заявление за

   38010 : Тренто, от Женя Викторова Тодорова

   Ако това сте вие, значи сте подали успешно заявлението и може да забравите мейла.

 8. Аз живея в Малта,но нямам малтийска регистрация,мога ли да гласувам тук? Благодаря предварително!

  • Можете. Липсата или наличието на малтийска регистрация не е от значение. Важно е да имате валиден български документ за самоличност.

 9. Zdraveite,

  Namiram se v Phoenix, Arizona I veche imame 39 choveka registrirani, ostava ni oshte edin (vsushtnost ima oshte dvama pod zip code 85016, dano gi prehvurliat pri drygite 39, za da pokaje che sme 41). Vuprosa mi e kogato stanem pone 40 do 9ti Sept, izbiratelnata seksia avtomatichno li shte bude otvorena ili nie triabva da napravim neshto? Chetoh che triabva konsylsko motivatsionno pismo… Pritesniava me da ne izpysnem sroka do 12ti Sept za otvariane na seksia, ne iskam tezi registratsii da sa napraveni za nishto. Nikude ne prochetoh iasni instrukcii kak da se otvori seksiata. Blagodaria. Galia

 10. Не разбирам защо системата не прие презимато ми – Бъкстон – въпреки че го нося от близо 40 години и винаги съм била регистрирана и съм гласувала в Бургас. Няколко пъти съм гласувала и в Лонодон. какво мога да направя по въпроса?

  • Странно зашо не става.

   Така или имаче, в Лондон има открити над 10 секции и може спокойно да гласувате в която от тях искате.

   Със или без заявление. То служи само за отваряне на нова секция.

 11. Zato sistemata mi otchita greshho Egn i ne mi priema zaelenieto.Az sam ot Ispania gr Cartagena nqkolko pati se machih da go izpratq i vse e neuspeshno.Nqma kak da mi e gresho Egn .Mojete li da mi pomognete.S pochit Ivanova.

 12. Kak moje i Imeto i familiqta mi da sa greshni i nemoga da otvorq kade da glasuva mislq che nesto se pravi vav vashiqt sait da ne mojem da si izpratim zaqvleniqta ne e chestno.

  • Здравейте

   Сайтът, където въвеждате данните си за заявлението, не е наш, а на ЦИК (Централна избирателна комисия). Там пише (под формуляра на заявлението):

   „При технически проблеми с регистрацията за гласуване в секции извън страната
   можете да сигнализирате на email адрес support@cik.bg

   Затова ви съветваме да опишете проблема в мейл до ЦИК.

   Желаем бърза реакция от тяхна страна!

  • Здравейте Ралица

   Чудесно. Добре е да знаете, че няма такова нещо като „регистрация за гласуване“. Всеки може да гласува в деня на изборите, независимо, дали е подал заявление или не. Заявленията служат само за отваряне на изборна секция. В Гент има отворена автоматична секция, за която няма нужда от заявления.

   На вашия въпрос: на кой адрес ще бъде секцията. Това ще стане известно след 16 септември. Следете сайта на ЦИК или нашия сайт. Ще публикуваме адресите на секциите на картата.

  • Чудесно!

   Вие сте тези, които ще определите адреса на секцията. Вижте този документ с информация за организация на изборните секции : http://1drv.ms/WrLjaZ

   Действайте и успех!

  • Здравейте Вероника

   Няма нужда да подавате заявление по три причини
   – заявлението служи само за отваряне на допълнителна секция
   – в Торонто секцията беше отворена без нужда от заявления (автоматично)
   – заявлението не е равно на регистрация за гласуване. Може да гласувате, в която отворена секция по света или в България пожелаете.

   Успех!

 13. Здравейте,мога ли да гласувам без да съм подала заявление онлайн?Видях ,че има избирателна секция в Broomall, PA 19008 много бих искала да дам гласа си.Благодаря предварително за отговора Ви.

  • Можете. Заявлението служи само за отваряне на секцията.

   Не забравяйте да си носите валиден паспорт или валидна лична карта.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s