Заявление за изборни секции в чужбина: по-малко чакане и мярка срещу ковид 19 в изборния ден

LogoGlasuvaneAbroad

Българските граждани, живеещи или временно пребиваващи в чужбина в деня на парламентарните избори (4 април 2021), имат нужда от избирателна секция в тяхна близост, в която – ако пожелаят – да могат да гласуват.

Отново ще е необходимо подаването на заявления, за да бъдат открити изборни секции. Условието е за всяко отделно място да бъдат събрани най-малко 60 заявления в срок до 8 март 2021г., 23:59:59 часа местно време.

Единствено в сградите на посолствата, генералните консулства и постоянните дипломатически мисии на България секциите ще се откриват автоматично, без необходимост от подаване на заявления. Важно е обаче сънародниците, които искат да гласуват там, също да подават заявления. По-долу е обяснено, защо.

КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА И ПОЛЗИТЕ ОТ ЗАЯВЛЕНИЕТО?

 • Заявлението не обвързва със задължение да се гласува. То служи предимно за отваряне на изборна секция.
 • Заявлението е израз на солидарна подкрепа. То дава шанс на сънародниците ни, живеещи в чужбина, които имат желание в деня на изборите, да могат да упражнят правото си на глас в удобно за тях място
 • Когато подадете заявление, името ви влиза в т.нар. основен изборен списък на съответната секция. В деня на гласуването не е необходимо да се записват на ръка данните на избирателите, подали предварително заявление. Чака се по-малко и гласуването става по-бързо. В условията на ковид 19 е изключително важно, колкото се може повече гласуващи да са подали заявление, за да се намали до минимум престоя пред и в изборното помещение, а с това и риска от заразяване с вируса.
 • Подаденото заявление не обвързва да се гласува в мястото, което е посочено в него. Може да гласувате в която и да е друга секция в която и да е страна в чужбина, като на място или предварително се попълни декларация – Приложение №22 (изтегляне – от тук).
 • Ако сте подали заявление за гласуване в чужбина, но ви се наложи да се върнете в България в деня на изборите, може да гласувате, но само в секцията по вашия постоянен  адрес (този на личната ви карта). Необходимо е да попълните на място декларация – Приложение № 17, че не сте гласували и няма да гласувате другаде (изтегляне – от тук). Ако комисията ви каже, че ви няма в изборния списък и че сте в „списъка на заличените лица“, отговорете спокойно, че срещу името ви в изборния списък ТРЯБВА да има написан индекс „МВнР“ и че те са задължени да ви допуснат до гласуване без нужда от други формалности, освен горепосочената декларация, съгласно точка 3 от горната декларация (по чл. 38, ал. 2, т. 6 от ИК).

КАК БЪРЗО И БЕЗПРОБЛЕМНО ДА ПОДАДЕТЕ ЗАЯВЛЕНИЕ?

На сайта на Централна избирателна комисия (тук) може да подадете, в рамките на 5 минути, заявление по електронен път за откриване на допълнителна изборна секция в удобно място за вас или вашите приятели и познати.

Заявлението се попълва задължително на кирилица, за да е валидно. Нямате кирилица на компютъра? Може да ползвате кирилицата от виртуалната клавиатура, която се активира с бутона вдясно за всяко текстово поле на формуляра.

Секция „Лични данни
Детайлно се попълват само трите имена, ЕГН и номер на документа.

Секция „Дата на издаване на документа за самоличност * “
За пръв път може да се подава заявление и да се гласува с документ за самоличност с изтекла валидност! (съгласно § 2 от законов текст – тук). Ако попълвате заявлението на компютър или лаптоп, не е нужно да търсите датата на издаване на документа в календара, а може да я напишете директно с числа и точки между тях. Ако попълвате заявлението на мобилен телефон или таблет, ще трябва да търсите датата в календара.

Секция „Постоянен адрес по лична карта *“
Не е нужно да се попълват община и област. Напишете адреса, като започнете от името на населеното място.

Внимание! Въведете данните за постоянния адрес точно както е написан в личната ви карта (със запетайки, точки, тирета и празни места). Това е най-чувствителният текст за въвеждане, за да бъде заявлението ви успешно прието от системата. В противен случай ви излиза съобщение за грешка „Адресът не съвпада с данните от Национална база данни „Население“;„

Секция „Информация за контакт
Полетата не са задължителни. Може да ги оставите празни.

Секция „Място за гласуване
Ако името на удобното за вас желаното място все още не фигурира в падащия списък, може да го добавите ръчно:

Пощенският код НЕ е задължителен за въвеждане, за да бъде прието заявлението ви! Ако държите, пишете някакъв пощенски код, който е близо до желаното от вас място за гласуване. Абсолютната точност не е от значение.

СИСТЕМАТА ПО НЕОБЯСНИМИ ПРИЧИНИ НЕ ПРИЕМА ЗАЯВЛЕНИЕТО ВИ ?

Препоръчваме ви следните тактики:

 • Изчистете кеша на браузера
 • Ако ви дава грешка „Контролният код е грешен„: направете рефреш на браузъра или отворете линка за заявлението в нов прозорец.
 • Прегледайте списъка с непотвърдените заявления (тук), открийте своя запис и прочетете причините в линка „виж несъответствията“. Направете повторен опит за въвеждане на заявлението, обръщайки внимание на посочените причини.
 • Вместо на мобилен телефон или таблет, попълнете заявлението на десктоп-компютър или лаптоп.
 • Ако сте подали заявление за нов паспорт или нова лична карта, няма да може да подадете заявление със старите. Трябва да изчакате новите лични документи.
 • Пишете мейл до support@cik.bg, фирма „Информационно обслужване„, която поддържа сайта. Опишете детайлно вашия проблем. Може спокойно да приложите фотокопие от личния си документ и лични данни. Служителите на фирмата работят с поверителна информация.

КАКВО Е СИЛНО ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО ДА НАПРАВИТЕ, СЛЕД КАТО ПОДАДЕТЕ ЗАЯВЛЕНИЕТО?

След като подадете заявление, ще е добре да помолите вашите близки, познати и приятели в района в чужбина, където живеете или пребивавате, да ви подкрепят с подаване на заявление и да ги информирате, как да го направят.

КОЛКО ЗАЯВЛЕНИЯ ВЕЧЕ СА ПОДАДЕНИ ПО МЕСТА?

Това може да проверите на следния адрес. Вашето заявление се появява в списъка непосредствено след съобщението за успешно подадено заявление:

5 мнения за “Заявление за изборни секции в чужбина: по-малко чакане и мярка срещу ковид 19 в изборния ден

 1. Здравейте,

  намирам информацията във втория абзац за не съвсем коректна. Необходимото условие за разкриване на изборна секция в дадено населено място в чужбина не е единствено събирането на 60 заявления. Необходимо е също така за съответното населено място вече да е извършено съгласуването с МВнР (и местните власти), така че да е получено одобрение за разкриване на изборна секция там. Това уточнение би трябвало да се допълни.

  В момента има много населени места в Германия, в които местните общности убеждават хората при подаване на заявленията да си пишат удобните за тях населени места, без да се интересуват дали там вече е съгласувано разкриването на изборна секция. По този начин заявленията се разпиляват и градове, a които вече е одобрено разкриването на секция, не успяват да съберат необходимия минимален брой заявления.

 2. Здравейте,
  Ние в Гармиш имам до тук 34 подадени заявления, ако не успеем да съберем 60 заявления до установения срок,е имаме ли право да гласуваме в друга секция, и ще ни трябва ли нещо допълнително?
  Благодаря предварително
  С уважение
  Николай Йорданов

  • Здравейте!
   Имате всички шансове да съберете 60 заявления. Ако не успеете, може да гласувате в която и да е друга секция в чужбина. Влезте във връзка с Мрежата на изборните доброволци по света за подкрепа в случай, че съберете 60-те заявления.
   С уважение,
   Димитър Иванов
   https://www.facebook.com/DimiterIvanov1974

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s