Стартира проект за подготовка на масово гласуване в чужбина на изборите на 5 октомври 2014

Група българи и организации на българи, живеещи в чужбина, обединиха усилията си в рамките на проект за подпомагане на масовото участие на българите извън страната на парламентарните избори на 5 октомври 2014.

Целта на проекта е да се даде възможност на сънародниците, които имат желание, да упражнят при нормални условия правото си на глас. Без да им се налага да пътуват стотици километри или да чакат с часове на опашки.

При оптимално изпълнение на проекта се очаква между 200 000 и 350 000 българи извън страната, над половината от които в страните от ЕС и САЩ, да могат безпроблемно да упражнят правото си на глас.

Задачите на проекта са:

1. Да се отворят достатъчно на брой изборни секции в населените места по света, в които живеят български граждани.

За нормално протичане на изборния процес, без опашки, е необходимо броят на гласуващите в една секция да не надминава 500. Реално извън страната, поради малкия брой секции, се е стигало и до гласуване на над 2000 души в една секция (в Лондон през 2013), като се формира огромна опашка от стотици метри, на която се чака от 4 до 6 часа, понякога в дъждовно време. Изчисленията показват, че при наличие на над 1 милион потенциални български избиратели извън страната и разумен брой от около 500 гласуващи в секция, са необходими минимум 2000 изборни секции в чужбина. От избори 2001 насам обаче, максимумът секции, отварян извън страната, е бил 342 и е реализиран през 2005г. Българските избиратели там де факто са физически ограничени да упражнят правото си на глас. Това е една от причините за ниската избирателна активност извън страната, която при тези условия на практика не може да надмине 15%.

Екипът на проекта идентифицира и изобрази на карта първите сигурни изборни секции, които ще бъдат открити извън страната. Става въпрос за почти 200 места по света (от които 148 извън Турция). Съгласно правилата на новия изборен кодекс, това са така наречените „автоматични“ изборни секции, които се откриват в места, където на предишни избори в рамките на последните 5 години са гласували най-малко 100 души.

2. Изборните секции да са разположени оптимално географски, според нуждите на местната българска диаспора, и да са на лесно достъпни места.

Голяма част от изборните секции биват отваряни в дипломатически и консулски представителства (ДКП). Те обикновено са в дипломатически зони, далеч от кварталите, в които живеят българските граждани и често са трудни за достигане с градски транспорт (например посолството ни в Брюксел или в Атина). Отварянето на Евроизбори 2014 на изборна секция извън посолството в Атина, в едно от българските училища в квартал Екзархия, в който живеят много българи, доведе до това, че в тази секция гласуваха повече хора, отколкото сумарно в двете секции, отворени в посолството.

3. Българските граждани от целевите местни диаспори и населени места по света да бъдат масово, навреме и качествено информирани

 • както за адреса на най-удобната за тях секция за гласуване
 • така и за предизборните платформи на всички регистрирани партии, коалиции и независими кандидати, и особено за техните визии, отношения и ангажименти спрямо българите извън страната, с което те да могат да вземат мотивирано решение за своя избор.

Българската държава е задължена по закон по време на избори да организира информационна кампания за българските граждани извън страната. Поради различни причини (нисък приоритет, неизградени или зле функциониращи информационни канали към местните български диаспори) такива кампании досега са били само частично провеждани и са били неефективни.

Сред организациите, подкрепящи изпълнението на проекта, са:

 • Временните обществени съвети на българите в чужбина (ВОС, http://www.globalbulgaria.org)
 • АБГ-Асоциация на българските групи (ABG e.V.), Дюселдорф (http://www.abg-site.de)
 • Сдружение „Бай Ганьо“, Манхайм (Bai Ganyo“ e.V. , http://www.baiganyo.de)
 • Сдружение „Българско общество“, Фрайбург (Verein Bulgarische Gesellschaft 681 e.V., http://www.bg681.org)

Проекта е възможен изключително поради доброволния труд на стотици граждански активни българи в чужбина, сред които и активисти на групата ДАНСwithmeGlobal.

Повече информация за проекта и за възможностите да го подкрепите ще намерите на страницата му https://news-bg-abroad.com/parliamentelections2014Main/.

9 мнения за “Стартира проект за подготовка на масово гласуване в чужбина на изборите на 5 октомври 2014

 1. Поздрави за организацията свързана с инициативата, както и за информирането.

  Искам да задам въпрос относно отварянето на секции извън населени места с Българско посолство/консулство в същите региони. Т.н. диаспори биват длъжни да съберат минимум 40 подписа за отварянето на секция за гласуване. Да или Не? И в случай на „да“, значи ли това, че лично ние които пребиваваме в такива зони трябва да организираме и подсигурим всички необходими подписи , за да е възможно секцията да бъде отворена? Локацията е Трондхайм, Норвегия. Поради географското (не)разположение от около 550 км северно от Осло, най-вероятно без подобна организация, възможността за гласуване не е голяма.

  Благодаря предварително за отговора!
  Поздрави,
  Н.П.

  • Здравейте Никола

   Да, необходими са 40 заявления, за СИГУРНО отваряне на секция извън населено място без посолство/консулство (и без „автоматична секция“).

   Да, организацията по събирането на тези заявления трябва да е инициатива на местната българска диаспора.

   Дори да не съберете 40, а да речем – 38, това ще даде основание на посланика в Осло да поиска отваряне на секция в Трондхайм.

   Препоръчваме ви да се свържете с нас чрез контактния формуляр. Разполагаме с опит в „секционизма“ и можем да ви помогнем със съвети, методически насоки, кореспонденция с посолството в Осло (ако се наложи) и т.н.

   Сърдечни поздрави

   Димитър Иванов

 2. Нищо лично.
  1. Не съм сигурна, дали хора, които не са живели в България последните 2 години, изобщо би трябвало да имат право на глас.
  2. Не съм сигурна, дали хора неможещи да говорят български би трябвало да имат право на глас.
  3. Не съм сигурна, дали хора които немогат да четат/сричат на български би трябвало да имат право на глас.

  Съжалявам, аз не подкрепям.
  2 и 3 би трябвало да важи дори и за хората живеещи в България.

  • По т. 1 мисля, че има много студенти, които учат извън България за повече от 2 години или хора издържащи цялата фамилия и трябва да имат право на глас.
   По т.2 мисля, че има много чужденци с българско гражданство постоянно пребиваващи в България, които не знаят езика, но плащат данъци и допринасят за държавата и трябва да имат право на глас.
   По т. 3 критерия за български граждани завършили основно българско образование решава проблема.

 3. Nichto lichno, no tova, che jiveete v BG iavno ne e dostatuchno, za da vi napravi po-gramotna ot bulgarite, jiveechti v chujbina.

  Zachto togava se opitvate da pravite dogatki za pravoto ni na glas ili da postaviate pod vupros po edin izkluchitelno populistki nachin prosti demokratichni prava (koito i bez tova sa dosta potupkani ot organizatsionna gledna tochka) ?

  Pozdraviavam organizatorite za initsiativata. Dano tia doprinese za malko po-normalni uslovia v izbornia den.

  P.S. I poneje znam kakvo chte vi podrazni, predvaritelno se izviniavam, no jiveia v chujbina i niamam kirilitsa na komputura, ot koito picha v momenta.

  • Здравейте, адресите на секциите ще са известни след 16 август, ще бъдат публикувани на сайта на ЦИК и ще бъдат изобразени и на картата на нашия сайт.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s