Имам ли право да гласувам на Евроизборите?

Справка за това, дали имате избирателни права, може да направите

  • на сайта на ЦИК тук
  • на сайта на ГРАО тук (след като приемете предупреждението за несигурност на сайта)

Проверките ще бъдат положителни, ако

1. Имате българско гражданство
2. Навършили сте 18 години към 25 май 2014 г.
3. През последните три месеца преди изборите (от 25 февруари 2014 г. до 25 май 2014 г.) сте имали адресна регистрация едновременно
а) по постоянен адрес на територията на Република България, така и
б) по настоящ адрес на територията на Република България или заявен в Република България настоящ адрес на територията на държава – членка на Европейския съюз

Освен това, в деня на изборите трябва да представите валидна лична карта или паспорт и да попълните декларация.

Имам ли право да гласувам …

  • … на друго място от това, за което съм подал/а заявление?

Да. Заявлението не ви обвързва да гласувате в мястото в чужбина, за което сте го подали. Може да гласувате и на друго място в чужбина, но не може да гласувате в България.

  • … без да съм подал/а заявление?

Да. Ще трябва в деня на гласуване да попълните декларация и ще ви добавят в изборния списък.

  • … ако съм на гости при приятели или роднини в чужбина?

Да.

  • … ако гласувам и за кандидатите за евродепутати в държавата, в която живея?

Не! Имате право да гласувате само кандидатите на една държава – или за българските, или за тези от държавата, в която живеете.

19 мнения за “Имам ли право да гласувам на Евроизборите?

  1. В такъв случай, ако живея например в Берлин в последните 6 месеца, трябва ли да направя нещо друго, за да гласувам там, освен директно в изборния ден да отида в секцията с лична карта и декларацията, че не съм гласувал другаде?

    • Не, не трябва да правите нищо друго.

      А ако сте подали електронно заявление за Берлин, ще бъдете вписан в избирателния списък и в изборния ден няма да подписвате декларация, че не сте гласували другаде.

  2. Здравейте, аз съм с двойно гражданство на Великобритания и България. Мога ли да гласувам за Европейски парламент днес във Великобритания ( където има и местни избори) и в неделя 25-ти в българското посолство за България?

    • Здравейте

      На местни избори днес във Великобритания може да гласувате.

      За евродепутати имате право да гласувате само за едни национални кандидати – или за английските днес, или за българските в неделя.

      Вашият глас за българските кандидати е с по-голяма относителна тежест (защото един български евродепутат се избира с по-малко гласове от един английски).

  3. Блгодаря за бързия отговор. ОБъркването ми идва от новините преди няколко вечери, в които казаха, че имаме парво да гласуваме за европредставители и на двете страни.

    • СИК нямат право да ви питат такива неща, да правят такива преценки и да ви отказват да гласувате по тази причина.

      Единствено меродавна е проверката в регистрите ГРАО:

      Тук https://www.cik.bg/rights_check

      И тук

      https://www.grao.bg/elections/Secure/Public/EgnSearch.cshtml

      Ако там пише, че имате права, влизате в секцията, попълвате декларация, искате бюлетина и гласувате. Не ги питате „Може ли?“ и на всякакви техни въпроси отговаряте, че нямат право да ви питат и да преценяват.

  4. Имам постоянно местоживеене в България. Към 05.10.2014г. ще съм в Мюнхен. Не съм лишен от права 🙂 . Мога ли да гласувам на място само с документ за самоличност и подписване на декларация в секцията? Ако не какви процедури да предприема в какъв срок?

    • Може да гласувате без проблем в Мюнхен. Не е необходимо да предприемате нищо предварително.

  5. Имам ли право да гласувам в София , понеже съм от Пазарджик и в момента се водя дипломиран студент бакалавър, а в понеделник ще запиша магистратура ? Понеже се иска и студентска книжка за студенти .

  6. Здравейте! Отказаха ми гласувам в България защото имам паспорт, а не лична карта. Живея в Холандия и досега гласувах там само с паспорта. Но съм във ваканция точно в този момент и съм в България.

  7. Здравейте! Моя случай, е че живея постоянно в Испания. Но ще си ходя до София и за изборите ще съм там. Трябва ли да се регистрирам електронно. Благодаря ви!

    • Здравейте!

      Докато в чужбина може да гласувате в която си искате секция по света, в България трябва да проверите, дали сте записана за гласуване по постоянен адрес (този, който е записан на личната ви карта), или по настоящ адрес (адрес, различен от този в личната ви карта).

      На този линк може да проверите, в която секция сте записана да гласувате в България

      https://www.cik.bg/bg/ns2017/voters/sik_addresses

  8. Мога ли да гласувам в Италия и какво трябва да имам със мене като документ за да гласувам

Вашият коментар