Заявление за изборни секции в чужбина: по-малко чакане в изборния ден

Българските граждани, живеещи или намиращи се в чужбина в деня на парламентарните избори на 11 юли 2021, имат нужда от избирателна секция в тяхна близост, в която да могат да гласуват.

За изборите, които ще се проведат на 11 юли ще бъдат отворени повече от 500 избирателни секции, на местата, в които е имало поне 100 гласували на избори в последните 5 години. Списък с “автоматичните” секции, можете да намерите тук

В сградите на посолствата, генералните консулства и постоянните дипломатически мисии на България секциите също се откриват автоматично.

За отварянето на допълнителни секции другаде е необходимо подаването на заявления от българите по места. Условието е за всяко отделно място да бъдат събрани най-малко 40 заявления в срок до 15 юни 2021г., 23:59:59 часа българско време. 

Защо е важно да се подават заявления и за автоматичните изборни секции

КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА И ПОЛЗИТЕ ОТ ЗАЯВЛЕНИЕТО?

 • Когато подадете заявление, името ви влиза в т.нар. предварителен избирателен списък на съответната секция. В деня на гласуването не е необходимо да се подава допълнителна декларация и да се записват на ръка данните на избирателите, които са подали предварително заявление. Чака се по-малко и гласуването става по-бързо.

 • Подавайки заявление помагате на сънародниците ви в избирателната комисия, които прекарват повече от 15 часа в изборното помещение. Колкото по-малко данни има за дописване и по-лесно и бързо се гласува, толкова по-лек е и техният ден.

 • Заявлението е израз на солидарна подкрепа. То дава шанс на сънародниците ни, живеещи в чужбина, които имат желание в деня на изборите, да могат да упражнят правото си на глас в удобно за тях място

 • Подаденото заявление не обвързва да се гласува в мястото, което е посочено в него. Може да гласувате в която и да е друга секция, в която и да е страна в чужбина, като на място или предварително попълните декларация – Приложение №22 (изтегляне – от тук).

 • Ако сте подали заявление за гласуване в чужбина, но в изборния ден сте в България, можете да гласувате, но само в секцията по Вашия постоянен адрес (този на личната ви карта). Необходимо е да попълните на място декларация – Приложение № 17, че не сте гласували и няма да гласувате другаде (изтегляне – от тук). Ако комисията Ви каже, че Ви няма в избирателния списък и че сте в „списъка на заличените лица“, отговорете спокойно, че срещу името Ви в избирателния списък ТРЯБВА да има написан индекс „МВнР“ и че те са задължени да Ви допуснат до гласуване без нужда от други формалности, освен горепосочената декларация, съгласно точка 3 от нея (по чл. 38, ал. 2, т. 6 от ИК).

КАК БЪРЗО И БЕЗПРОБЛЕМНО ДА ПОДАДЕТЕ ЗАЯВЛЕНИЕ?

На сайта на Централна избирателна комисия (тук) може да подадете, в рамките на 5 минути, заявление по електронен път за откриване на допълнителна изборна секция в удобно място за Вас или Вашите приятели и познати.

Заявлението се попълва задължително на кирилица, за да е валидно. Нямате кирилица на компютъра? Може да ползвате кирилицата от виртуалната клавиатура, която се активира с бутона вдясно за всяко текстово поле на формуляра.

 • Секция „Лични данни

Детайлно се попълват само трите имена, ЕГН и номер на документа.

 • Секция „Дата на издаване на документа за самоличност * “

* И за тези избори може да се подава заявление и да се гласува с документ за самоличност с изтекла валидност! (съгласно § 2 от законов текст – тук). Ако попълвате заявлението на компютър или лаптоп, не е нужно да търсите датата на издаване на документа в календара, а може да я напишете директно с числа и точки между тях. Ако попълвате заявлението на мобилен телефон или таблет, ще трябва да търсите датата в календара.

 • Секция „Постоянен адрес по лична карта *“

Не е нужно да се попълват община и област. Напишете адреса, като започнете от името на населеното място.

Внимание! Въведете данните за постоянния адрес точно както е написан в личната Ви карта (със запетайки, точки, тирета и празни места). Това е най-чувствителният текст за въвеждане, за да бъде заявлението Ви успешно прието от системата. В противен случай излиза съобщение за грешка „Адресът не съвпада с данните от Национална база данни „Население“.

Населеното място по лична карта се въвежда отделно от адреса в по-малкото поле вляво, а останалата част от адреса (без населеното място) вдясно.

 • Секция „Информация за контакт

Полетата не са задължителни. Може да ги оставите празни. Ако въведете Еmail за контакт веднага след като системата приеме заявлението Ви, ще получите потвърждение по мейл.

 • Секция „Място за гласуване

Прегледайте списъка на вече въведените места за съответната държава.

Ако името на удобното за Вас място, все още не фигурира в падащия списък, може да го добавите ръчно:

Пощенският код НЕ е задължителен за въвеждане, за да бъде прието заявлението! Ако държите, пишете някакъв пощенски код, който е близо до желаното от Вас място за гласуване. Абсолютната точност не е от значение.

СИСТЕМАТА ПО НЕОБЯСНИМИ ПРИЧИНИ НЕ ПРИЕМА ЗАЯВЛЕНИЕТО ВИ ?

Препоръчваме ви следните тактики:

 • Изчистете кеша на браузера
 • При грешка „Контролният код е грешен„: направете рефреш на браузъра или отворете линка за заявлението в нов прозорец.
 • Прегледайте списъка с непотвърдените заявления (тук), открийте своя запис и прочетете причините в линка „виж несъответствията“. Направете повторен опит за въвеждане на заявлението, обръщайки внимание на посочените причини.
 • Вместо на мобилен телефон или таблет, попълнете заявлението на десктоп-компютър или лаптоп.
 • Ако сте подали заявление за нов паспорт или нова лична карта, няма да може да подадете заявление със старите. Трябва да изчакате новите лични документи или да ползвате друг личен документ.
 • При грешка:

Прегледайте списъка с потвърдените заявления (тук), ако намерите името си в списъка за правилната държава и място, означава че сте натиснали бутона на мишката два пъти, регистрирайки се с първия натиск и получавайки грешка на втория. Вие сте успешно регистрирани!

 • Пишете мейл до support@cik.bg, фирма „Информационно обслужване„, която поддържа сайта. Опишете детайлно Вашия проблем. Можете спокойно да приложите копие от личния си документ и лични данни. Служителите на фирмата имат право да работят с поверителна информация.

КАКВО Е СИЛНО ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО ДА НАПРАВИТЕ, СЛЕД КАТО ПОДАДЕТЕ ЗАЯВЛЕНИЕТО?

След като подадете заявление, ще е добре да помолите Вашите близки, познати и приятели в района в чужбина, където живеете или пребивавате, да Ви подкрепят с подаване на заявление и да ги информирате, как да го направят.

КОЛКО ЗАЯВЛЕНИЯ ВЕЧЕ СА ПОДАДЕНИ ПО МЕСТА?

Това може да проверите на следния адрес. Вашето заявление се появява в списъка непосредствено след съобщението за успешно подадено заявление:

2 мнения за “Заявление за изборни секции в чужбина: по-малко чакане в изборния ден

 1. Как да разбера в коя секция трябва да гласувам , след като тази секция за която съм сиподал заявление, не е в списъка на секциите .

  • Може да си изберете която и да е секция и да гласувате в нея. Ако не фигурирате в избирателния списък на секцията, ще ви допишат на ръка и ще трябва да попълните и представите декларация-приложение 22.

   Тук може да проверите, дали ви има в избирателния списък на съответната секция. https://www.mfa.bg/bg/3714

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s