Как да бъдете наблюдател в секция в чужбина на изборите на 4 април 2021 година

Последна актуализация на статията на 29 март 2021г.

Всеки български гражданин може да бъде в ролята на наблюдател на избори 2021.

Как може да станете наблюдател в секция в чужбина?

Тук ще опишем процедурата, която важи за Сдружение „Институт за развитие на публичната среда“ (ИРПС). По наша информация, от всички организации, които имат право да предлагат наблюдатели в СИК в и извън страната (пълен списък тук), ИРПС е единствената (под номер 11), която регистрира и работи с наблюдатели в секциите извън България.

Регистрация за наблюдател

Попълват се и се подписват три декларации

  1. Декларация приложение 31 (изтегляне от сайта на ЦИК тук), с което декларират, че желаят да бъдат регистрирани като независими наблюдатели
  2. Декларация за независимия наблюдател на ИРПС (изтегляне от тук)
  3. Декларация за съгласие за събиране, използване и обработване на лични данни от ИРПС (изтегляне от тук)

ВНИМАНИЕ: Декларация приложение 31 трябва да бъде подписана с електронен подпис, за да бъде валидна.

Електронен подпис може да си извадите дистанционно, само чрез смартфон и валидна лична карта, от

Останалите две декларации могат да бъдат отпечатани, попълнени, подписани ръчно и сканирани.

Трите декларации се изпращат по мейл iva@iped.bg на Ива Лазарова от ИРПС.

Срок за изпращане на декларациите: 26 март 2021г. 29 март, включително цялата нощ на 29 срещу 30 март

Подготовка за изборния ден

  • Ще получите от Ива Лазарова уведомление за вашата успешна регистрация. Отпечатайте удостоверението от ЦИК и го носете със себе си в изборния ден. Списък на вече регистрираните наблюдатели към ИРПС може да видите на сайта на ЦИК тук.
  • Отпечатайте, изрежете и монтирайте на бадж отличителния знак за наблюдател по образец на ЦИК (изтегляне на оригинала от тук). Задължени сте да носите този бадж през целия изборен ден!
  • Запознайте се с кратките указания за наблюдатели на ИРПС (изтегляне от тук). Вътре ще намерите и телефоните за връзка с представители на ИРПС.
  • Ще получите по мейл от ИРПС и по-подробни указания за това, което може да правите като наблюдател в изборния ден, които е добро да прочетете внимателно.
  • Може да получите и онлайн обучение за наблюдател към ИРСП, което ще се проведе на 20 март 2021г., от 10 до 12:30 часа българско време. Ще получите линк и парола за включване по мейл. Обучителното видео ще бъде качено онлайн и ще сложим линк към него и в тази статия.

Изборен ден

В изборния ден отидете с удостоверението за наблюдател, с личен документ и с бадж по образец с надпис „НАБЛЮДАТЕЛ“. Представете се на председателя на секционната избирателна комисия и му предоставете копие от удостоверението за наблюдател. Ако нямате такова, ще трябва да ви запишат на ръка. Спазвайте указанията на председателя на СИК (в рамките на изборния кодекс – сваляне от тук и указанията на ЦИК) и указанията, получени от ИРСП.

Ограничения и възможности за наблюдение в условия на Ковид 19

Възможно е поради Ковид 19 да има ограничения на броя хора, които могат да присъстват в изборното помещение. В такъв случай, при условие, че решението на съда, видеозаснемането да е позволено в изборното помещение, може да монтирате на удобно и разрешено от председателя на СИК място мобилна камера (смартфон), чрез който може да заснемате и излъчвате ставащото в изборното помещение, като следите излъчването извън изборното помещение. Това важи както за времето на гласуване на изборния ден, така и за времето на броене на бюлетините и съставяне на секционните избирателни протоколи и списъци. Погрижете се предварително за статив, зарядно устройство, батерии и кабели за зареждане!

Права на наблюдателите

Наблюдателите имат право да присъстват на заседанията на избирателните комисии, при получаването на изборните книжа и материали и подготовката на помещенията за гласуване, в изборното помещение при откриването и закриването на изборния ден, по време на гласуването, при отварянето на избирателните кутии и при установяване на резултатите от гласуването, за което им се осигурява пряка видимост; при предаване на бюлетините, останалите книжа и материали на комисиите по чл. 287, ал. 7 от ИК; и на всички останали етапи от изборния процес.

Наблюдателите имат право да получат срещу подпис копие от протокола за избора с резултатите от гласуването в избирателната секция.

Наблюдателите имат право да подават жалби и сигнали за нарушения на изборния процес;

В една избирателна секция може да присъстват най-много двама наблюдатели от една и съща организация, като в изборното помещение може да присъства само един от тях. Наблюдателите не са обвързани с конкретна избирателна секция.

Специална роля на наблюдателя

В случай на нужда, изборните доброволци, които са се регистрирали като наблюдатели, могат неофициално да помагат на СИК при работата с избирателите, особено, ако в секцията в чужбина има извънредно много избиратели.

Успешен изборен ден като наблюдател!

Едно мнение за “Как да бъдете наблюдател в секция в чужбина на изборите на 4 април 2021 година

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s