Евроизбори 2019 в чужбина: къде и как да гласувам и дали имам право

В неделя, 26 май 2019г., от 07:00 до 20:00 часа местно време ще се проведат избори за Европарламент.

Къде може да се гласува извън България?

 • Местата и адресите на изборните секции в чужбина може да видите с кликване върху съответния знак на тази карта.
 • Ако сте на мобилно устройство, след кликване на знака, изберете името на секцията в долната част на екрана, за да видите допълнителната информация.

Кой има право да гласува?

 • Не се изисква предварителна регистрация или подаване на заявление!
 • Могат да гласуват всички български граждани, които
 1. не са гласували и няма да гласуват за кандидатите на страните от ЕС, в които пребивават
  • който се е регистрирал да гласува за кандидат на страна от ЕС, в която пребивава, не е задължен да упражни правото си на глас (с изключение на Белгия)
  • всеки може да упражни правото си на глас или само за български кандидат, или само за кандидат на страната от ЕС, в която пребивава. Може да се гласува само веднъж!
 2. пребивават постоянно или временно в чужбина (туристи, роднини, приятели и посетители от съседни държави или България)
 3. са навършили 18 години
 4. представят един валиден български документ за самоличност, като:
  • паспорт
  • лична карта
  • военна книжка
 5. имат адресна регистрация по постоянен адрес и по настоящ адрес на територията на Република България или в друга държава-членка на Европейския съюз най-малко 60 дни от последните три месеца към 26 май 2019 г.
 6. Вижте това 30-секундно видео на ЦИК.

Къде и как да проверя, къде имам адресна регистрация съгласно българското законодателство?

 • Проверка може да направите на сайта на ГД ГРАО тук , като въведете своето ЕГН и първо име:
 • Ако справката ви даде адрес на място за гласуване, това означава, че имате адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на България или друга страна от ЕС и че може да гласувате на Евроизборите.
 • Ако справката ви даде резултат „Лицето с това ЕГН не отговаря на условията за включване в избирателните списъци„, това означава, че някога сте декларирали настоящ адрес в чужбина и че нямате право да гласувате на Евроизборите. Ако все пак го направите, проверка на ЦИК след изборите ще установи, че сте извършили нарушение, ще ви бъде направена прокурорска проверка и евентуално ще платите глоба. За това по-добре в този случай да не гласувате.

Как така системата показва, че имам право да гласувам, а аз живея от години в чужбина в страна извън ЕС?

 • Става въпрос за така наречената „уседналост„. За нея няма значение, къде действително сте живели или живеете в момента. Има значение, какво е записано в регистъра на ГД ГРАО. Централна избирателна комисия не проверява по никакъв друг начин, дали отговаряте на изискването на чл. 350 от Изборния кодекс, което гласи:

  Чл. 350. (1) Право да избират членове на Европейския парламент от Република България имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, живели са най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз […].

  Това изискване е обяснено в Допълнителните разпоредби на Изборния кодекс, § 1. , точка 1:

  „Живял най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз“ е: а) български гражданин, който има адресна регистрация по постоянен адрес и по настоящ адрес на територията на Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз; […] най-малко 60 дни от последните три месеца към датата на произвеждане на изборите.
 • Може да се убедите допълнително в горенаписаното, като прочетете решението на Върховния административен съд по сходен казус тук.

Какво да правя, ако нямам нито един валиден български документ за самоличност?

 • Ако всички лични документи са с изтекла валидност, може да се гласува и с удостоверение, издадено предварително от българско посолство или консулско представителство за подадено заявление за издаване на нов документ, заедно с документа с изтекла валидност.

Колко задължително е „задължителното“ гласуване?

 • Гласуването на парламентарни избори според чл.3 от Изборния кодекс е „задължително“.
 • Няма никакви санкции за неупражняване на правото на гласуване. В свое решение от 23 февруари 2017г. Конституционният съд обяви чл. 242а от ИК „Последици при неупражняването на избирателното право“ за противоконституционен.

Как изглежда бюлетината за гласуване в чужбина?

 • Може да се запознаете с бюлетината за гласуване в чужбина тук.
 • Отново съществува квадратче „не подкрепям никого“ (последното).
 • На Евроизборите има възможност и в чужбина да се гласува с преференции, както и в България (вижте едно 30-секундно видео на ЦИК тук).

Как можете да си спестите време в изборния ден?

 • Ако не сте подавали електронно заявление за гласуване в секция извън страната (списък на успешно подадените заявления тук – този линк е деактивиран, или тук), ще трябва в изборния ден на място да попълните един брой декларация.
 • Ако искате да си спестите време, може да свалите формуляра на декларацията от сайта на ЦИК от тук, да го отпечатате, попълните и подпишете със син химикал предварително и да го донесете с вас в изборния ден.

Желаем успешен изборен ден!

Мрежа на български изборни активисти по света

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s